Djurens Rätt
26 May 2021

Framgång för växtbaserade mejeriprodukter i EU - kontroversiellt förslag slopat

Sedan 2013 får inte begrepp som mjölk, smör, ost och yoghurt användas om växtbaserade produkter i EU - det är därför det står havredryck på förpackningen i stället för havremjölk. Men ändringsförslag 171 i EU:s gemensamma jordbrukspolitik riskerade att skärpa reglerna ytterligare.

En växtbaserad yoghurt skulle inte få beskrivas som ”yoghurtliknande”, ett växtbaserat margarin inte säljas som "ett alternativ till smör" och det skulle bli förbjudet att sälja växtbaserad mjölk i förpackningar som liknar komjölksförpackningar.

I Djurens Rätts podd På djurens sida! berättar Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, mer om vad förslaget hade inneburit och om turerna kring det.

Enligt Växtbaserat Sverige, en sammanslutning av företag inom den växtbaserade sektorn, skulle förslaget ha gjort det svårare för den som vill välja växtbaserat och försämrat konkurrensvillkoren för växtbaserat mejeri och saktat ner skiftet till mer växtbaserat. I ett upprop uppmanande sammanslutningen European Alliance for Plant-based Foods EU:s medlemsländer att ta ställning mot ändringsförslag 171.

Men nu har förslaget skrotats och tagits bort från diskussionen om EU:s framtida jordbrukspolitik. Ändringsförslag 169, som skulle stoppat vegoburgare från att kallas vegoburgare, röstades ner redan tidigare i processen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: