Djurens Rätt
18 March 2015

Framgångar för djurfria tester

Varje år nomineras över 200 svenska teknikföretag till tävlingen 33-listan som anordnas av tidningen NyTeknik. Bland kriterierna så måste företaget vara yngre än sju år och får inte vara börsnoterade. Företaget SenzaGen från Lund har sedan starten 2010 arbetat med metoder för att odla människoceller i en miljö som möjliggör tester i olika former.

Sedan 11:e mars 2013 är det förbjudet att testa kosmetika på djur inom EU (även om vissa kryphål fortfarande finns). Det förbudet har lett till att företag likt SenzaGen fått ett betydande uppsving i antal klienter. Men det är inte bara kosmetikaföretag som anlitar SenzaGen. Företag som tillverkar utrustning, kläder eller andra produkter som har direkt kontakt med människor och som innehåller kemikalier är också stora klienter.

SenzaGens metod med att använda mänskliga celler är inte bara bättre ur ett etiskt perspektiv, metoden är också mer exakt än att testa på djur. Företagets innovativa arbete har gett resultat, de nominerades till 33-listan och har nu vunnit den regionala tävlingen i Lund. De kommer tävla tillsammans med de andra finalisterna i Stockholm den 14:e april.

Vad företag som SenzaGen visar på är hur omodernt djurförsök är redan idag, och kommer fortsätta att vara i framtiden. När samma eller bättre resultat kan nås med moderna metoder utan lidande så finns det inte längre någon anledning att hålla fast vid förlegade metoder.

Dela: