Djurens Rätt
08 April 2022

Från jord till bord-strategin utformades för att göra vårt livsmedelssystem mer motståndskraftigt - nu är det dags att sätta det till verket

Med anledning av krisen i Ukraina har stora jordbruksföretag börjat hävda att utan tillgång till konstgödsel, spannmål, gas och olja från Ukraina och Ryssland, är det nödvändigt att överge EU:s mål och politik ämnade att göra livsmedelssystemet mer uthålligt.

Från jord till bord-strategin visar däremot på förtänksamhet. Dess utbyggnad kommer att effektivisera och säkerställa livsmedelstrygghet genom att göra EU mindre sårbar för instabilitet och begränsningar på internationella marknader. Genom att röra sig från de mest industriella och intensiva formerna av djurfabriker och främja en övergång till mer växtbaserad kost kan fler människor få mat från mindre yta av mark och resurser än vad som går åt att utfodra djuren i fabrikerna.

Protesterna handlar om att mata, inte äta

Jordbruksföretagen hävdar cyniskt att kriget i Ukraina kommer att orsaka en livsmedelskris, medan oron handlar om utfodring. EU har ett matsvinn på 20 % av all mat och exporterar mer jordbrukslivsmedel än det importerar, med en handelsbalans värd 4-6 miljarder euro varje månad.

Tillgången till billigt foder för djur och kemikalier för intensiva fodergrödor påverkas på grund av kriget. Från jord till bord-strategin har som mål att intensiv djuruppfödning och dess leveranskedjor inte ska konkurrera med mat för människor.

EU producerar över 290 miljoner ton spannmål, 32 miljoner mer ton än vad som används inrikes. Ändå är det bara 20 % som går till att mätta människor. Den största delen går till utfodring (56 %) och nästan lika mycket spannmål som är avsett som livsmedel för européer (45 miljoner ton) exporteras.

Ett motståndskraftigt livsmedelssystem för att klara pågående och framtida kriser

Ett motståndskraftigt livsmedelssystem kommer att säkerställa att råvaror som är producerade inrikes i första hand används som mat åt människor, medan lantbruksdjuren kan beta. Jordbruksproduktionen används för närvarande mestadels till intensiv djuruppfödning. Förutom dess skadliga inverkan på miljarder djur upprätthåller den en - ekonomiskt och medicinskt - ohälsosam överkonsumtion av animaliska produkter och är beroende av importerat foder.

Från jord till bord-strategin kommer att bidra till att minska EU:s beroende av produktion och import av djurfoder och tillåta EU:s jordbrukssektor att öka sin produktion av mat till människor. Strategins mål att gå mot en mer växtbaserad kost, minska konsumtionen av rött kött och förbättra välbefinnandet för lantbruksdjur kommer att hjälpa EU att klara internationella kriser som det hemska kriget som utspelar sig just nu. Sammantaget skulle konsumtionen av animaliska produkter behöva minskas med cirka 70 % i EU för att hålla sig inom planetens gränser för vad vi kan förbruka.

I och med att kriget i Ukraina pushar gränserna för EU:s livsmedelssystem, främst för animaliskt protein, bör kommissionen påskynda utbyggnadsprogrammet av strategin Från jord till bord genom att minska EU:s beroende av köttproduktion, som gör att egenodlad mat används till att utfodra djur istället för till oss människor och kräver betydande import av både fodergrödor och gödningsmedel.

Som EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans sa den 8 mars 2022, "Från jord till bord är en del av svaret, inte en del av problemet".

Tillsammans med över 85 ideella organisationer skickade Djurens Rätt ett brev till Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen; Frans Timmermans, vice ordförande för the European Green Deal; Stella Kyriakides, kommissionsledamot med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet; Janusz Wojciechowski, kommissionsledamot med ansvar för jordbruk; och Virginijus Sinkevičius, kommissionsledamot med ansvar för miljö, hav och fiske, där vi bad dem att försvara Från jord till bord-strategin.

Läs även: Ställ om till en grön och hållbar livsmedelsförsörjning – genomför Farm to Fork

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: