Djurens Rätt
29 September 2020

Frankrike förbjuder pälsdjursfarmer, vilda djur på cirkus samt delfinarier

På en presskonferens den 29 september meddelande Frankrikes miljöminister Barbara Pompili flera stora förändringar i den franska lagstiftningen som gäller djur. Bland dem finns ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Frankrike. Landets fyra kvarvarande minkfarmer får fem år på sig att avveckla sin verksamhet.

– Pälsdjursindustrin faller i land efter land. Tyskland, Polen, Belgien, Storbritannien, Norge, Nederländerna och nu också Frankrike. Ska vi i Sverige bli sist kvar i Europa med vår pälsdjursindustri?, frågar sig Anna-Clara Acevedo, politisk sakkunnig på Djurens Rätt.

Diskussionen om ett förbud aktualiserades under sommaren 2020 då organisationen One Voice kunde avslöja grava missförhållanden de franska minkfarmerna. Djurens Rätt skickade den 21 september ett brev till den franska ambassaden i Sverige med en uppmaning att stänga ner landets pälsdjursfarmer och i helgen gick 120 veterinärer och akademiker ut och uppmanade Sverige att följa andra länders exempel och stänga ner de svenska farmerna.

Med beslutet blir Frankrike det 16:e landet i Europa som har, eller är på väg att, förbjuda uppfödning av djur för sin päls.

Beskedet om minkfarmerna var dock inte det enda miljöminister Pompili presenterade under tisdagens presskonferens. Hon meddelade samtidigt att Frankrike nu inför ett förbud mot vilda djur på cirkus och ett stopp för att hålla späckhuggare och delfiner på delfinarier.

Den nya lagen slår fast att de späckhuggare och delfiner som idag hålls i fångenskap i Frankrike ska bli de sista ta då det blir förbjudet att föda upp fler späckhuggare och delfiner för ett liv i fångenskap, liksom att fånga in djur från det vilda.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: