Djurens Rätt
12 February 2021

Franska veterinärer anklagas för att dölja djurplågeri

Den franska organisationen L214 kunde i december 2020 visa smygtagna bilder filmade på en grisuppfödare som sålde kött under varumärket Herta Foods, ett märke som är vanligt i bland annat Frankrike och Storbritannien. Bilderna visade kannibalism, döda grisar, smuts och trängsel, en oacceptabel djurhållning

Efter avslöjandet stoppades handeln med Herta Foods produkter. Men sex dagar senare fick handeln återupptas. Då hade veterinärmyndigheter i Frankrike gick ut med att de kontrollerat grisuppfödningen och konstaterat att grisarna var i god kondition, några avvikelser kunde inte konstateras.

Men idag, bara en månad senare, kunde L214 visa nytagna bilder från i januari som visade precis samma sak som tidigare. Väldigt lite hade förändrats. Bilderna har fått stor uppmärksamhet i Frankrike och Storbritannien, som här i The Guardian.

Mycket av det i bilderna visar är brott mot hur djur får hållas i såväl Frankrike som EU.

Organisationen L214 anklagar nu den franska staten för att inte ha gjort sitt jobb med att kontrollera uppfödningen och säkerställa att djuren inte hålls på ett sätt som strider mot lagen. De ifrågasätter hur uppfödningen kunde få godkänt trots flera lagbrott som dokumenteras i såväl december som januari.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: