Djurens Rätt
13 February 2014

Fri veterinärvård till hemlösas djur

Idag lever tiotusentals personer i hela landet som hemlösa och många med sitt djur som enda sällskap i en tuff tillvaro. Ofta är hunden den enda man litar på fullt ut och som ger djurägaren trygghet och tillit. 

Nytt samarbete, stort engagemang
På initiativ av Svenska Djurskyddsföreningen tillsammans med Gärdets djurklinik, Hundstallet - Svenska Hundskyddsföreningen och Stockholms stadsmission genomförs nu en gemensam satsning för samhällets mest utsatta I projektet finns den rätta kompetensen och möjligheter att nå ut till de behövande. 

- Vi ser ett stort behov och tar vårt samhällsansvar genom att hjälpa djuren. På så sätt hjälper vi även de hemlösa, säger Lillemor Wodmar, generalsekreterare på Svenska Djurskyddsföreningen.

Vården som kommer att ges under dagen omfattar allt från rådgivning till kontroll av öron och tänder, klippa klor och vaccinering till mer omfattande undersökningar. På plats och ideellt finns veterinärer, djursjukskötare, hundförare och volontärer som med sitt kunnande ger fri vård.

- Vi vet ännu inte hur stort behovet är i Stockholm, men flertalet har redan visat intresse för lördagens öppna klinikberättar Carol Ringström, enhetschef på Gärdets djurklinik.

Fakta - fri vård utan fördömanden
Med projektet ”Fri veterinärvård till hemlösas djur” blir Gärdets djurklinik en tillfällig fristad för alla de djurägare i Stockholm som är hemlösa och lever i samhällets marginaler. Ingen kommer att ifrågasätta djurägandet eller omhänderta djuren. Målsättningen är att ge alla sökande hjälp. Insatsen kommer att genomföras årligen vår och höst.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: