Djurens Rätt
14 December 2022

Fyra schimpanser sköts till döds efter rymning på Furuviks djurpark

Under eftermiddagen den 14 december rymde först tre schimpanser från Furuviks djurpark i Gävleborgs län, och sedan två till. Samtliga blev jagade av skyttar och tre sköts till döds. En av dem som rymde skadesköts innan hon hittade tillbaka till hägnet, men avled senare av sina skador.

– Det som hänt är oerhört tragiskt. Att djur rymmer från fångenskap är inget nytt och situationer som denna måste kunna hanteras på sätt som inte orsakar död. Det här är ett så tydligt exempel på att vi inte kan ha vilda djur i fångenskap för underhållning, över huvud taget, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Enligt information till Djurens Rätt är det djurparken själva som tagit beslutet om att samtliga skulle dödas, i brist på bedövningsmedel och på grund av schimpansers farlighet för människor. Djurparken är för närvarande stängd för besökare.

Furuviks djurpark har tidigare varit i blåsväder med anledning av schimpanserna på parken bland annat när gamla schimpans-honan Linda skulle flyttas eftersom de inte fått ungar. Schimpansen Santino har också skapat rubriker i sitt uppvisande av planeringsförmåga där han gömde stenar för att kunna kasta det på besökare. 

Bekräftat vilka som dött

Furuviks djurpark gick den 16 december ut med att det var Torsten och Linda som var bekräftat döda. Torsten var bara tre år gammal. Den 17 december blev det bekräftat att Santino var den tredje som sköts till döds. Även Manda, som först blev skadeskjuten, avled senare av sina skador. Selma ska vara skadad och de resterande schimpanserna, Tjobbe och Maria-Magdalena, ska ha blivit förkylda av kylan och stressen. Totalt fanns sju schimpanser i djurparken innan dödsskjutningen.

Polisen ska ha inlett förundersökning om brott mot djurskyddslagen och Länsstyrelsen är inkopplad för att titta på parkens tillstånd. 

Djurens Rätt skickar skrivelse till Parks and Resorts

Med anledning av händelsen har Djurens Rätt skickat en skrivelse till Furuviks djurparks ägare, Parks and Resorts. I brevet ber organisationen om ett möte och att hållningen av primater i fångenskap behöver avvecklas.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: