Djurens Rätt
23 September 2013

Glass åt alla! Sveriges första veganska glassbok

Precis som namnet antyder passar recepten i GLASS ÅT ALLA! just alla. Recepten är lämpliga för alla som älskar glass, även den som är laktosintolerant, komjölksallergiker, äggallergiker eller vegan.

Recepten är framtagna av de fem glasstokiga matbloggarna Johan Lundgren, Sofia Dahlén, Karolina Tegelaar, Rasmus Klockljung och Fredrik Åslund i samarbete med Djurens Rätt. GLASS ÅT ALLA! kommer att säljas i Djurens Rätts webbshop från och med 23 september, och genom de stora litteraturbutikerna online (Adlibris, Bokus mfl). Allt överskott går till Djurens Rätts verksamhet.

- Vi är jätteglada att få ge ut Sveriges första veganska glassbok och är stolta över att kunna presentera recept som är lika nyskapande som de är ljuvliga, säger Gabriella Terneborg, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt. Vi är också glada att inte bara innehållet utan även intäkterna från försäljningen kommer att gynna djuren som annars utnyttjas i mjölkindustrin.

- Glassmaskiner finns i vart och vartannat hem nu för tiden och vi hoppas att den här boken kan inspirera ALLA till att laga godare, roligare och inte minst snällare glass. Vi har alla känt av ett uppsving i intresset för helvegetarisk matlagning och tvivlar inte på att det även gäller suget efter desserter, säger Johan, Sofia, Karolina, Rasmus och Fredrik.

Om författarna

Johan Lundgren 
Malmöbaserad surdegsbakande sojakorvsentusiast som sedan 2009 skriver bloggen Gaashud. Hans glassrecept är geniala i sin renhet, kronjuvelen är hans Matchaglass.

Sofia Dahlén 
Ligger bakom receptsamlingen Räkfrossa och är en av grundarna till restaurangguiden Veganistan. Folk har trillat av stolen när de smakat hennes Dulce de leche-glass gjord på kokosmjölk.

Karolina Tegelaar 
Den konstant bakande förlagschefen som ger ut veganska och allergivänliga kakböcker under namnet Kakboken. Karolina står för den tekniska expertisen, men ligger även bakom bokens mest klassiska recept, såsom Romrussin och Stracciatella. Hon är även hjärnan bakom bokens recept på äggfria maränger (!).

Rasmus Klockljung 
Visionär matkonstnär som gjort sig känd för att bokstavligen göra delikatesser av ogräs. Han är den självklara upphovsmannen till bokens delikata Grönkålsglassrecept och bloggare på Vegologi och även han engagerad i Veganistan.

Fredrik Åslund 
En auktoritet inom veganskt glassmakande och hjärnan bakom Glass Mot Glass som glassturistat jorden runt och ligger bakom bokens spexigaste glassnamn - Cookies Ain't Cream, någon?

Alla bilder är tagna av Linus Hallsénius.

GLASS ÅT ALLA! finns till salu i Djurens Rätts webbshop och genom Adlibris och Bokus mfl.

Dela: