Djurens Rätt
16 June 2015

Global aktionsvecka mot botox

Just nu genomför ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments) en aktionsvecka för att protestera mot användningen av möss i grymma gifttester för botox. Djurens Rätt är en del av ECEAE som är en ledande allians som bedriver fredliga kampanjer för försöksdjurens skull i Europa.

Botox (Botulinumtoxin) produceras av bakterien Clostridium botulinum. Det är det kraftfullaste av alla toxiner vi känner till idag. På grund av den höga giftigheten hos Botulinumtoxinet måste varje sats som tillverkas av Botoxprodukter testas. Idag dödas omkring 600 000 möss i dessa oerhört plågsamma tester.

På initiativ av Cruelty Free International (f.d. BUAV) anordnas vecka 24 (15-20 juni) en global aktionsvecka för att uppmärksamma de djurförsök som görs för att få fram botox.

Företaget Allergan har nyligen fått godkännande för att använda en alternativ testmetod för botoxprodukter i EU. Detta test baseras på mänskliga celler och använder inte några djur. Detta bevisar att det är möjligt att testa säkerheten hos Botox utan att utsätta djur för lidande. Merz-Pharma, Ipsen and Eisai använder dock fortfarande det förlegade LD 50-testet. Hjälp oss att sätta press på företagen så att de också byter till djurvänliga metoder!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: