Djurens Rätt
23 April 2018

Grilla något, inte någon

Inför valborgsmässoafton i år har Djurens Rätt hört av sig till Sveriges 290 kommuner med en uppmaning att ta hänsyn till djuren. För att undvika att majbrasan blir en dödsfälla för djuren finns det några enkla tips som både kommuner och privatpersoner och föreningar kan följa.

  • Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen. Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen måste rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller helst samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom den innan elden tänds på. Är majbrasan stor kan det gå att använda en lång planka och häva upp brasan.
     
  • Informera föreningar och andra som anordnar majbrasor om vikten av att söka igenom majbrasan. Alla känner inte till problematiken kring att djur bosätter sig i brasan. Du kan hjälpa till genom att sprida kunskapen.
  • Be kommuner och idrottsföreningar att informera via sina hemsidor om hur allmänheten kan undvika att igelkottar och andra djur dödas och brännskadas i majbrasor. Ett positivt exempel är t.ex. Umeå som har med denna uppmaning på sin webbsida: "Se till att inga smådjur befinner sig i riset i god tid innan du tänder. Om riset har legat på platsen ett tag kan det ha lockat till sig smådjur, till exempel igelkottar. Flytta på riset en liten bit, om det är möjligt, lyft på riset eller slå på det med ett tillhygge för skrämma bort smådjur."
Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: