Djurens Rätt
15 December 2016

Grisar vid medvetande under slakt

– Man såg att grisarna sparkade med benen när de hängdes upp, säger länsveterinären Madeleine Beckman till SVT.

Innan tappningen ska grisarna bedövas med koldioxid, men den anläggningen tycks inte ha fungerat som den ska. Då utfärdades ett akut slaktförbud tills anläggningen var fixad.

Men det finns fler anmärkningar. Sedan i somras har länsstyrelsen fått sju rapporter om brister i djurhanteringen på slakteriet. Företaget har fått några veckor på sig att åtgärda dem. Om inte väntar ett vite på 230 000 kronor per vecka.

– Vi har en bra djurskyddskontroll i Sverige, så att något sådant här händer är verkligen unikt, säger Madeleine Beckman.

Källa: TT

Just nu driver Djurens Rätt en kampanj för att uppmärksamma grisarna i livsmedelsindustrin. Läs mer på djurensratt.se/gris

Vad kan jag göra?

Stöd vårt arbete för grisarna och alla andra djur i livsmedelsindustrin genom att bli medlem. Just nu kan du också ge bort ett medlemskap i julklapp.

Välj vego på julbordet i år! Beställ hem ett kostnadsfritt inspirationsmagasin genom att sms:a VEGO till 72120 eller beställ ett här.

Fler djurvänliga recepttips till julen hittar du på bloggen vegokoll.se

Om slakt av grisar

Under förra året slaktades 2 560 450 grisar i Sverige. Vid ungefär sex månaders ålder transporteras grisarna till slakt. På slakterierna är gasning med koldioxid den vanligaste bedövningsmetoden. Grisarna drivs in i en hisskorg som sänks ned i ett schakt med koldioxid för att de ska förlora medvetandet. Grisar upplever obehag och får kvävningskänslor av koldioxid, vilket gör att de kämpar för att ta sig ur hissarna under de 10-20 sekunder det tar innan de blir orörliga.Det kan ta uppemot en minut i gasen innan de förlorar medvetandet. Efter bedövningen dödas grisarna genom att halsen skärs upp och de förblöder, hängandes upp och ner.

Läs mer om grisar i livsmedelsindustrin

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: