Djurens Rätt
04 November 2018

Gymnasieskola vinner pris för sitt hållbarhetsarbete

Sedan 1987 delar Djurens Rätt ut utmärkelsen Guldråttan. Utmärkelsen tilldelas någon eller några som har gjort en exceptionell insats för djuren under året. Årets Guldråtta delades ut i samband med mässan Vegovision som gick av stapeln på Münchenbryggeriet i helgen.

– Det här känns underbart kul. Lite oväntat var det, men också inspirerande att vi märks ”där ute”. För skolan betyder det att vi känner oss taggade att fortsätta vrida och vända på hur man kan förändra och förbättra tanken om skolmat i allmänhet och vego i synnerhet. För mig personligen innebär det att alla år av slit inte gått folk förbi, säger Magnus Naess, kock på Globala gymnasiet.

På plats för att ta emot priset under mässan Vegovision var, förutom Magnus Naess, nästan hela köksteamet på Globala gymnasiet: David Liebe, Hana Abubaker Omer, Tigest Habteselassie, Hussein Alzubaidi samt den administrativa chefen Maria Björk Carleborg. Saknades gjorde Jemal Ahmed.

Det serveras omkring 3 miljoner måltider, varje dag, i skola, vård och omsorg. Fler och fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetarisk mat. Globala gymnasiet har gått i bräschen genom att de helt valt bort kött och fisk och istället serverar vegetariskt och veganskt, och många elever väljer skolan just på grund av detta. Magnus Naess som är i startgroparna för en föreläsningsturné med den nya kokboken ”Vegolyftet”, som inriktar sig just på skolkök, menar att det inte behöver vara svårt att byta till vego som norm.

– Vi behöver förändra vår syn på vegomat i offentlig miljö och skola. Det händer mycket nu och fler upptäcker att vegomaten inte bara är miljövänligare och fräschare att jobba med professionellt, utan att det också är spännande och kan vara himmelskt god. Vegetariskt och vegan har gått från nischad specialkost till att ta upp alltmer av menyn i flera skolor men i samma stund agerar en del kommuner helt tvärtom, och tillgodoser inte vegankost till någon. Till dem kan vi bara säga: ”Det är ju inte svårt alls. Vad är problemet? Kan vi, kan alla!” säger, Magnus Naess.

Motivering Guldråttan 2018

Årets Guldråtta är vardagshjältar i ordets rätta bemärkelse. Varje dag har de serverat mer hållbara och djuretiska måltider till sina elever och gått i bräschen för att bryta mot köttnormen. Globala gymnasiet är en stor källa till inspiration för annan kommunal och offentlig verksamhet. De visar att förändring sker tallrik för tallrik.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: