Djurens Rätt
22 November 2019

”Hans död får inte vara förgäves” – cirkusbjörnen Mischa dog efter åratal av vanvård

Mischas öde blev känt över hela Frankrike efter att landets ansvariga minister i september gått in och beslutat att björnen skulle tas bort från den cirkus där han i många år använts i föreställningar och visats upp på marknader. Han höll där på ett sätt som en fransk djurrättsorganisation beskrev som ett ”medeltida fängelse”

Mischa räddades från cirkusen efter regeringens beslut, men fick bara två månader i frihet på en fransk djurfristad. Han dog efter komplikationerna från en operation på djurfristaden – hans nos och tassar var infekterade och fulla med fluglarver, en röntgenundersökning visade också på flera tumörer. Med all säkerhet hade han lidit oerhört under fångenskapen.

”Hans död får inte vara förgäves” sa djurfristadens grundare Patrick Violas i ett uttalande efter Mischas död enligt nyhetsbyrån Radio France internationale och hans öde har skapat en intensiv debatt om förhållandena för vilda djur på cirkusar i Frankrike.

Två andra björnar finns fortfarande kvar på den cirkus som Mischa räddades från. Den 28 november hålls en rättegångsprocess om ifall även de ska släppas fria.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: