Djurens Rätt
24 September 2018

Här är djurfrågorna regeringen måste ta tag i

Vi vet ännu inte hur den nya regeringen kommer att se ut. Vad vi däremot vet är att djurrättsfrågor är viktiga för väljarna och särskilt viktiga för de unga. Djurrätt ligger också högt i SOM-institutets rapport om stöd för värderingar. På den tillträdande regeringens att göra-lista finns bland annat den utredning som tillsattes efter kritiken av hur minkarna har det på svenska pälsdjursfarmer varit stor under många år. 

Djurens Rätt hoppas att vi får en regering som betonar vikten av att göra framsteg på djurskyddsområdet. Samtliga partier är överens om att Sverige ska driva på för bättre djurskydd i EU, men det gäller att inte glömma att det finns viktiga djurfrågor att hantera på hemmaplan också.

Därför presenterar Djurens Rätt en checklista över de tre viktigaste djurfrågorna för den kommande mandatperioden:

1. Avveckling av pälsdjursfarmning. Minkfarmning är redan helt eller delvis förbjudet eller avvecklat i många andra europeiska länder. I början av året gick Norges högerregering ut med att de förbjuder pälsdjursfarmning från 2025.

...

2. Övergången till djurfri forskning. Utöver att djur skonas från lidande har djurfria forskningsmetoder visat sig gagna även människor och patienter i och med att de är effektivare, mer tillförlitliga och billigare än de tidigare djurförsöken.

...

3. Minskad köttkonsumtion. 75 procent av matens klimatpåverkan kommer från kött och mejeri.

Läs hela debatten på Dagens samhälle

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: