Djurens Rätt
29 September 2014

Har vi sett köttkonsumtionens peak?

I december förra året skrev vi om hur Sveriges köttförbrukning återigen hade ökat. Då spåddes köttförbrukningen landa på 88,5 kilo per person och år. Det slutgiltiga resultatet blev 87,9. En toppnotering som slog den tidigare rekordnivån på 87,31 kg år 2011. Men medvetenheten och intresset för grön mat ökar och nu har vi kanske sett peaken av köttförbrukning och konsumtion av kött?

Om begreppen förbrukning vs konsumtion

Totalsiffran för kött, d.v.s. förbrukningen, innefattar all den mängd köttråvara, inklusive ben, som går åt för att tillgodose vår köttkonsumtion. En hel del försvinner vid styckning, tillagning och som svinn. Därför finns det olika siffror för förbrukning och för konsumtion.

Nya siffror från Jordbruksverket

– Förbrukningen av kött i Sverige har ökat under lång tid, samtidigt som den svenska produktionen minskat. Detta har lett till att en allt större del av det kött vi äter i Sverige är importerat. Nu ser vi relativt stora förändringar i motsatt riktning under det första halvåret 2014. Så säger Lannhard Öberg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande som nyligen skickats ut.

Den beräknade förbrukningen av nöt- och griskött sjönk med drygt 3 respektive 4 procent första halvåret i år. Detta beror på att ökningen av den svenska produktionen av nöt- och griskött är mindre än den minskade tillgången på kött till följd av minskad import och ökad export.

En rad faktorer benämns som möjliga påverkansfaktorer till den positiva utvecklingen hittills under 2014. – Debatten inför EU-valet om antibiotikaanvändning till djur, nya kostråd från Livsmedelsverket om rött kött och åtgärder till följd av vårens kris i den svenska grisnäringen kan vara faktorer som haft påverkan på förändringarna under det första halvåret, menar Åsa Lannhard Öberg.

Trendbrott eller inte?

Jordbruksverket är hittills försiktiga i sina slutsatser men i media i stort ser vi en rad tecken på att intresset för vego bara ökar. Och det är inte bara en vegetarisk dag i veckan vi pratar om, en helt vegansk kost blir vanligare och vanligare. Nu i veckan testar t.ex. den kända TV-profilen Malou von Sivers att bli vegan och ägnar stora delar av veckan i "Malou Efter tio" till att utforska vegantrenden. 

I en artikel i DN Ekonomi har Jordbruksverkets nya siffror snappats upp och det skrivs om hur allt fler väljer att äta mer grönt. Både AxFood och Ica redovisar en försäljningsökning av vegetariska produkter, även Coop säger att försäljningen ökat. Det skånska företaget Anamma som tidigare i år plockade bort äggvitan och gick över till sälja helt veganska produkter säger att de ökar sin försäljning med 100 procent varje år.

DN nämner också vegobarometern, den undersökning som Djurens Rätt i samarbete med Demoskop släppte i våras. Den slog fast att så många som var tionde svensk är vegetarian eller vegan, en ökning med fyra procentenheter på fem år. Läs mer här om undersökningen.

Även TV4-Nyheterna sände ett inslag om veganismen och slår fast att hälsan, djuren och miljön är de dominerande anledningarna till att allt fler väljer bort animalisk föda.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: