Djurens Rätt
07 December 2015

Hawaii blir den första delstaten att förbjuda föreställningar med vilda djur

Tidigare i veckan röstade Hawaiis jordbruksdepartement enhälligt igenom en rad olika regeländringar som förbjuder import av exotiska vilda djur för "utställning eller uppträdande". Hawaii blir den första delstaten att förbjuda användningen av björnar, elefanter, stora katter och andra vilda djur i underhållningssyfte. De nya reglerna innefattar dock inte TV-inspelningar och reklam-inspelningar på statligt ägda djurparker.

Cirkusar har fram tills nu rest i upp till 10 dagar från USA:s fastland för att uppträda på Hawaii, något som förstås innebär en stor stress för djuren. 

I USA finns redan ett flertal kommuner i 22 av landets stater som har ett liknande förbud, men Hawaii blir den första delstaten med ett heltäckande förbud. Tidningen Daily Vibes beskriver det som en pågående folkrörelse där fler och fler ifrågasätter vinstdrivande företags rätt att använda djur i underhållningssyfte.

Beslutet är en stor seger och firas nu av djurrättsaktivister. Djurens Rätt välkomnar beslutet och hoppas att detta kan bereda väg för fler delstater att ta samma beslut. Djur är inte underhållning.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: