Djurens Rätt
29 June 2016

Hemtjänsten lämnade katten Maja att dö

En katt i Södertälje lämnades ensam i elva dygn efter att hennes matte åkt tagits in till ett sjukhem. Hemtjänstföretaget som hade ansvar för personen som bodde i lägenheten visste om att katten fanns där, men valde att inte göra någonting, trots att katten varken hade tillgång till vatten eller mat.

När frivilliga krafter erbjöd sig att ta hand om katten vägrade hemtjänsten dem tillträde till lägenheten. Det var först efter att Södertälje Katthem fått information om katten och fått polisen att ingripa som de kunde komma in i lägenheten. Men då hade Maja varit utan mat och vatten i elva dygn och var så uttorkad och undernärd att hennes liv inte gick att rädda.

SVEKATT, Svenska Kattskyddsförbundet, ifrågasätter i ett pressmeddelande hur hemtjänstföretaget kunde låta bli att göra någonting för att hjälpa katten och anser att det måste skapas ett regelverk över hur hemtjänstföretag ska agera vid liknande situationer.

Länsstyrelsen i Stockholm har tagit fram folder "Vem tar hand om mitt djur när jag blir sjuk eller inte orkar längre?" som innehåller viktig information för den som lever med djur. Materialet går att ladda ner från:www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/....

Du kan också beställa Djurens Rätt klistermärke "Rädda oss vid fara" som du sätter på dörren till din lägenhet:http://shop.djurensratt.se/product/klisterm%C3%A4rke-r%C3%A4dda-oss-vid-....

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: