Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Hönor/hönor_hemsk_4
31 October 2023Månadens företagsspaning

Hiss och diss till globala restaurangkedjor

Varje månad uppmärksammar Djurens Rätt företag som valt att ta mer ansvar för djuren och de företag som hamnar efter i arbetet. Denna månad riktar sig strålkastarljuset till globala restaurangkedjor som antagit en buräggsfri policy och ser över om företagen har rapporterat om sina framsteg i enlighet med policyn. Vilka företag visar på förändringsarbete för hönorna och vilka agerar inte på sitt åtagande? 

👏 Hiss 👏

Månadens hiss går till Restaurant Brands International (RBI) som är en av världens största restaurangkedjor med sina varumärken Burger King, Popeyes och Tim Horton.
Djurens Rätt uppmanade tillsammans med andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer runt om i världen, RBI att säga nej till burhållning av hönor på ett globalt plan. Efter 42 dagar kunde Djurens Rätt meddela att RBI publicerat en buräggsfri policy för hela sin verksamhet. Den globala policy inkluderar samtliga av företagets 28 000 restauranger. När ett företag antar en buräggsfri policy är det av stor vikt att företaget kan rapportera och agera utifrån sitt löfte, RBI rapporterar kontinuerligt processen och deras framsteg. Månadens hiss går därför till RBI som föregår med gott exempel och visar att en stor global kedja med 28 000 restauranger världen över kan bli buräggsfria.

👎 Diss 👎

Månadens diss vill vi däremot rikta till Focus Brands, Inspire Brands och Au Bon Pain. Focus Brands är med sina 1200 butiker verksamma i 48 olika länder.
Inspire Brands finns på 31 700 platser världen över och äger kända varumärken, bland annat Dunkin Donuts som även finns på den svenska marknaden. Tillsammans har dessa tre kedjor en sak gemensamt - de hamnar efter i arbetet för djuren. Genom att anta en buräggsfri policy förväntas det av företagen att de påbörjar arbetet för utfasning av burar. Det förväntas även av företaget att de rapporterar sina framsteg årligen. Detta är särskilt viktigt när utfasningsperioden är lång, att anta en policy är ytterst viktigt, men det är ännu viktigare att göra reell förändring. Vi dissar dessa tre kedjor då de sviker hönorna och vilseleder sina kunder genom att inte rapportera om sina framsteg inom sina åtaganden med djurvälfärd.

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för hönorna!

Djurens Rätt arbetar för de djur som är flest och har det sämst. Tack vare ditt stöd kan vi förändra hönornas situation i djurfabrikerna.

Bli medlem
Jennica Mayor Gustavsson

Jennica Mayor Gustavsson

Ansvarig Eurotour
Dela: