Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_11
14 June 2023

Historisk framgång: 1,5 miljoner godkända underskrifter för ett pälsfritt Europa

I mars avslutades det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, ett initiativ som Djurens Rätt startade och varit drivande i. Nu är valideringen av de insamlade namnunderskrifterna från EU-medborgare avslutad och initiativet klarade gränsen med god marginal med över 1,5 miljoner giltiga namnunderskrifter. Nu inleds en process där förslaget tas vidare till de olika EU-instanserna.

Medborgarinitiativet Fur Free Europe lanserades i maj 2022 och bakom initiativet står Djurens Rätt tillsammans med över 80 andra organisationer i Europa. Målet är att få ett förbud mot pälsdjursfarmning och handel med pälsprodukter i hela EU. När valideringsprocessen nu är klar landade initiativet på 1,5 miljoner godkända namn, varav närmare 100 000 av dessa kom från Djurens Rätt.

– 1,5 miljoner EU-medborgare har sagt sitt. Nu är det dags att pälsindustrin en gång för alla förpassas till historieböckerna där den hör hemma. Jag ser fram emot att förslaget tas vidare och hoppas att Europaparlamentet ställer sig bakom det, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Fur Free Europe blir efter dagens besked det tionde godkända europeiska medborgarinitiativet, av totalt 101 som genomförts. Av dessa tio framgångsrika medborgarintiativ berör fem djurrätts- och djurskyddsfrågor – och Djurens Rätt står bakom tre av dem.

– Detta är återigen en mycket tydlig signal om att medborgare i såväl Sverige och övriga Europa bryr sig om hur djur behandlas. Det är nu helt avgörande att folkopinionen också återspeglas i konkret politisk handling, avslutar Camilla Bergvall.

Det här händer nu

Nästa steg i processen är att initiativet ska presenteras i en offentlig utfrågning i Europaparlamentet varpå EU-kommissionen inom sex månader ska besvara initiativet, vilket kan innebära ett lagförslag i linje med medborgarnas vilja. 

Djurens Rätt har länge arbetat för en fullständig avveckling av pälsindustrin och detta är ett stort steg i rätt riktning för att det ska bli verklighet.

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för pälsdjuren!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet. 

Bli månadsgivare
Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: