Djurens Rätt
10 June 2021

Historisk framgång när EU-parlamentet gav sitt stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age

Mycket stod på spel när EU-parlamentet den 10 juni skulle debattera och rösta om End the Cage Age. Tidigare i maj fick initiativet stöd från jordbruksutskottet i EU vilket bådade gott omröstning. Och med överväldigande majoritet, 558 ja-röster mot 37 nej, fick medborgarinitiativet stöd även från parlamentet.

Det är oerhört stort och viktigt att EU-parlamentet ställer sig bakom att fasa ut burarna inom EU till år 2027. Ett liv i bur innebär stort lidande och det är verkligen dags att vi avvecklar burarna i Europa. Medborgarna i Europa har genom End the Cage Age tydligt visat att de vill se ett förbud och nu är det upp till bevis hur EU-kommissionen väljer att agera.
- Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt

Initiativet End the Cage Age är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer och har skrivits under av 1,4 miljoner EU-medborgare. I oktober förra året lämnades det över till EU-kommissionen. End the Cage Age är det första framgångsrika medborgarinitiativet som rör förbättrat djurskydd inom EU. Tidigare i år gick 140 forskare ut i ett öppet brev där man vädjade till EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag för att burhållning av djur i jordbruket ska fasas ut senast 2027.

I förra veckan vädjade Djurens Rätt i ett öppet brev till Sveriges EU-politiker att stödja förslaget när frågan idag skulle tas upp i EU-parlamentet. Det var därför glädjande att se att samtliga svenska EU-parlamentariker röstade nej till burar och ja till ett starkare djurskydd.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: