Djurens Rätt
05 May 2009

Historisk seger för sälarna!

Europa har varit den främsta marknaden för kanadensiska sälprodukter, och många menar att det nya förbudet kommer att betyda slutet för den fruktansvärda sälslakten. Det finns ett stort intresse bland lokalbefolkningen för eko-turism. En minskad lönsamhet för jakten kan bli den avgörande faktorn som gör en omställning möjlig.

Decennier av hård kamp har lett fram till denna otroligt viktiga seger. Djurens Rätt har funnits på plats i EU-parlamentet och jobbat in i det sista inför omröstningen. Vi kunde inte ha klarat detta utan stödet från alla som har varit med och påverkat: Med hjälp av påtryckningar i form av demostrationer, brev, mail och telefonsamtal, till EU-parlamentariker och andra beslutsfattare, har budskapet gått fram. Utan stödet från alla aktiva och medlemmar hade vi inte klarat detta. Stort tack till er!

Vad innebär då beslutet i detalj?

Förbudet gäller alltså handel med sälprodukter inom EU. Undantag görs för produkter som kommer från inuiters jakt och från småskalig skyddsjakt. Innan beslutet togs diskuterades undantag för "human" jakt, och att produkter från sådan jakt skulle förses med någon form av märkning. Vi är lättade över att detta inte gick igenom, för det hade varit näst intill omöjligt att kontrollera både hur jakten hade bedrivits och om märkningen var riktig.

Ett varmt tack även till våra samarbetsorganisationer Respect for Animals, Humane Society International och International Fund for Animal Welfare, som bistått oss på olika sätt i arbetet för sälarna!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: