Djurens Rätt
27 January 2021

Historiskt besked från regeringen: Sverige stänger ner minkindustrin

– I praktiken innebär det ett slut för uppfödningen av minkar i Sverige, även om förbudet är temporärt. Djurens Rätt har arbetat mot djurplågeriet på minkfarmerna under långt tid och en stor majoritet av svenskarna vill se att farmarna avvecklas. Det här är en bra dag för minkarna, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Den 23 oktober 2020 konstaterades det första fallet av coronavirus på en minkfarm i Sverige. Viruset kom att spridas till ytterligare 12 farmer, och det är för att stoppa spridningen av viruset som landsbygdsminister Jennie Nilsson och finansmarknadsminister Per Bolund på en pressträff den 27 januari meddelade att ett stopp införs för minkuppfödning i Sverige under 2021.

– Risken för smittspridning från minkfarmer är ett resultat av den katastrofala djurhållningen. Djurens Rätt har kämpat i decennier för att minkfarmerna ska avvecklas och lidandet upphöra. Mycket talar för att det här är slutet för den svenska minkindustrin, säger Camilla Bergvall.

Under slutet av 2020 tidigarelade Nederländerna sin redan planerade avveckling av minkfarmerna som en konsekvens av spridningen av coronaviruset bland minkarna.  Danmark införde ett temporärt förbud under 2021 av samma skäl, likt det beslut Sverige nu också tagit. Om dagens beslut innebär ett totalstopp för minkfarmerna blir Sverige ett av de nu många länder som lagt denna förlegade industri bakom sig.

Vad gör Djurens Rätt för att stoppa lidandet för minkarna? 

Djurens Rätt har länge kritiserat uppfödningen av minkar för att inte leva upp till djurskyddslagens krav om naturligt beteende och har under lång tid arbetat för ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige. I mars 2019 lämnade Djurens Rätt över mer än 100 000 namnunderskrifter för ett förbud över till landsbygdsminister Jennie Nilsson. Djurens Rätt bistod också Jordbruksverket med underlag i samband med den utredning som gjordes under 2018 om den svenska minkfarmningen.

Det här kan du göra

Djurens Rätts arbete gör skillnad, utan en stark opinion som står bakom en avveckling av farmerna skulle dagens besked inte ha blivit som det blev. Tillsammans gör vi skillnad!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: