Djurens Rätt
12 March 2021

Historiskt beslut: Liberalerna vill förbjuda minkfarmer

– Vi har bestämt oss för att det är dags att avveckla de svenska minkfarmerna, meddelade Nina Lundström, liberal riksdagsledamot och talesperson för Liberalerna i miljö- och jordbruksutskottet idag i en intervju med P4 Blekinge.

Just nu råder ett stopp för uppfödning av minkar i Sverige på grund av risken för ökad smittspridning under pandemin. Minkar har visat sig vara mycket mottagliga för covid-19. Dock finns fortfarande omkring 90 000 avelsdjur på 30-talet minkfarmer. Djurens Rätt har välkomnat det temporära uppfödningsförbudet, men menar att ett permanent stopp för minkuppfödning är nödvändigt, av hänsyn till djuren och folkhälsan.

– Det är ett historiskt viktigt beslut som Liberalerna har fattat idag, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt. Det är glädjande att Liberalerna tydligt tar ställning för att djurs rätt till naturligt beteende inte bara är fina ord i djurskyddslagen, utan att de också måste omsättas i praktiken.

Nina Lundström (L) säger till P4 Blekinge att en faktor som varit avgörande för liberalerna har varit livsmiljön för djuren. Hon lyfter fram att det har varit en konstant debatt om de svårigheter som minkar har att kunna utföra sina naturliga beteendena i burar på farmer.

– Detta har varit vägledande i många andra länder. Vi har landat i att det är att avveckla som är det rimliga under kommande år, säger Nina Lundström, liberal riksdagsledamot och talesperson i djurskyddsfrågor till P4 Blekinge

I Norge har Liberalernas systerparti drivit på den kontrollerade avvecklingen av de norska pälsdjursfarmerna. I slutet av 2019 besökte Sveinung Rotevatn, numera Norges klimat- och miljöminister, riksdagen och berättade om det norska beslutet att upphöra med minkfarmer. Detta på inbjudan av Djurens Rätt.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: