Djurens Rätt
20 December 2013

H&M slutar med angora

För ungefär en månad sedan kunde organisationen PETA visa upp smygfilmande bilder på den ohyggliga grymhet som angorakaniner utsätts för i Kina. Angorakaniner har en päls som endast består av underull och som växer oavbrutet. PETA-filmen avslöjade hur pälsen slits bort för hand från kaninerna, så att de skriker av smärta. Sedan lämnas de ensamma och chockade i små smutsiga burar, tills pälsen vuxit ut igen tre månader senare. Då slits pälsen av igen. Så tvingas kaninerna leva i upp till fem år, innan de anses uttjänta och dödas.

Reaktioner på filmen har varit många och starka. Djurens Rätt har varit i kontakt med de företag som finns på vår pälsfria lista för att diskutera angora efter filmen som släpptes i veckan. Vi har också kartlagt andra företags åtgärder.

Ett av de företag som finns med på vår den pälsfria listan är H&M, och Djurens Rätts två konsumentansvariga träffade för två veckor sedan representanter från H&M på deras huvudkontor i Stockholm för att diskutera djurprodukter i allmänhet och angora i synnerhet.

Och idag har H&M meddelat att företaget slutar med angora. I ett mail till Djurens Rätt skriver H&M att de kommer att ha kvar och sälja slut de produkter som redan finns ute i butiker, men de kommer inte att producera några nya och istället lägga till angora på företagets lista över "förbjudna material".

Tidigare, från den 27 november, hade H&M stoppat all angoraprodukter till dess att de kunde säkerställa att deras krav på god djurhållning följdes. Idag har de istället valt att sluta helt med angora, och bjudit in Djurens Rätt till vidare dialog om djurprodukterna i sitt sortiment.

 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: