Djurens Rätt
12 April 2022

Hönor bryter benen i svenska transporter – äggproduktionen måste minska

Håkantorp slakteri tar emot så kallade “uttjänta” hönor från bland annat ekologisk produktion. Hönorna, som levt i äggfabriker och lagt ett ägg om dagen i över ett år, transporteras mer eller mindre långa sträckor innan de på slakteriet bedövas med elbad för slakt. Under infångning och transport finns det en stor risk att deras svaga kroppar skadas av ovarsam hantering.

I en ny kartläggning gjord av P4 Skaraborg har slakteriet under senare tid tagit emot stora antal hönor som kvävts samt hönor med brutna ben och vingar. Det finns också vittnesmål om höns som trampats ihjäl på slakteriet.

– Äggfabrikerna behandlar hönor som produktenheter, och inte som de kännande individer de är. Först när antalet hönor i djurfabrikerna minskar kan djurskyddet säkras, därför gör det störst skillnad att välja bort äggen från tallriken. Det är särskilt viktigt nu i påsk då äggkonsumtionen annars når nya höjder, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Detta är långt ifrån första gången det har rapporterats om brister på just Håkantorp Slakteri utanför Vara. Senast i februari rapporterades det om att 1266 höns blivit fastklämda och kvävts till döds under transport.

Andra hönor som hålls i äggfabriker gasas till döds direkt i stallet där de levt sina korta liv. Läs mer om hönorna i Sverige, och vad som händer tuppkycklingarna deras första levnadsdag, här.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: