Djurens Rätt
20 October 2015

Höstrapport från samarbetet med Kastreringsbussen

Helgen 26-27 september kunde Kastreringsbussen med hjälp av pengar från Djurens Rätt kastrera, id-märka och vaccinera 67 katter. Katterna hade olika bakgrund men gemensamt för dem var deras hemlöshet. De flesta kom från växande kattkolonier runt om i Skåne. Organisationer som Kattkommando Syd, Kattjouren och Höörs Hemlösa katter jobbar hårt med att fånga in djuren och se till att få dem vaccinerade, id-märkta och kastrerade. En del av helgens katter hade ännu inte skapat några kolonier, men kunde varit på god väg. En katthona hade plötsligt dykt upp hos en familj på landet och visat sig vara dräktig. En annan fångades in med sina ungar på en camping. Några katter hittades i en hoptejpad skokartong.  En hade dumpats på en gård utanför Hörby med sina fyra ungar.

Hur arbetet går till

Katterna som kastreras får bo inomhus under läkningsprocessen för att sedan placeras ut. Antingen får de komma till ett nytt hem eller – om de är mycket skygga och det finns tillgång till mat, skydd och övervakning – kan de placeras tillbaka i kolonin de kom ifrån. Så är t.ex. fallet på en gård som ägs av en äldre kvinna, där förvildade katter har fått mat under lång tid. Fler och fler individer vandrar dit och förökar sig, sjukdomar sprids snabbt och det är problem med inavel. Vi har nu kastrerat uppemot 30 individer från den gården och situationen börjar äntligen bli under kontroll. Med kastrerade och vaccinerade kattindivider finns förutsättningarna för en betydligt mer hälsosam och stabil kattkoloni.  

Ior är en av alla de som fått ett nytt kärleksfullt hem

Helgens sista patient var Ior, en gul hankatt som hade hittats vid en väg ett par dagar tidigare. Han fångades in av en omtänksam djurvän och fick följa med hem. Han var omärkt, okastrerad, sargad, mager och smutsig. Han hade öronskabb och sår på kroppen. Men han var väldigt gosig och social med oss, så förmodligen hade han haft ett hem en gång. Nu bor han i sitt nya jourhem och verkar ha funnit sig väl tillrätta!

Flera hundra katter får hjälp tack vare samarbetet

Totalt har Kastreringsbussen kastrerat flera hundra katter med Djurens Rätts hjälp, bara under september har det blivit 124 st. Du som funderar på att öppna ditt hem för en katt - gör en insats och adoptera en istället för att köpa. Adoption och förebyggande djurhälsoarbete är två viktiga åtgärder för att förändra den situation som gör att tusentals katter lever hårda liv i hemlöshet, där de riskerar att frysa och svälta ihjäl. 

/Lina och Andrea, Kastreringsbussen 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: