Djurens Rätt
19 December 2014

Hundar dödas för skinnprodukter

Filmen som släpptes tidigare i veckan och som spelades in under november 2014 av den internationella djurrättsorganisationen PETA är väldigt obehaglig. Hundarna slås i huvudet med en träpåle och får halsen uppskuren med en kniv. Därefter dras skinnet loss från deras kroppar.

Av hundarnas skinn tillverkas skinnprodukter som handskar, skärp, detaljer på jackor och andra accessoarer. Produkterna exporteras sedan till länder runt om i världen.

Skinnprodukter

Att direkt koppla dessa produkter till vad som säljs i Sverige är svårt. Men det går heller inte att säga säkert att de inte säljs i Sverige. Skinnprodukter från Kina exporteras till många olika länder och kan finnas även på den svenska marknaden.

Det är svårt för handeln att säkerställa varifrån skinnet i deras produkter kommer då det är svårt att spåra dess ursprung. Svenska företag har inga för allmänheten kända certifieringarar som garanterar produktens ursprung på samma sätt som vad som nu finns när det gäller dun eller ull. Flera större företag anger idag att de endast säljer skinn som är en biprodukt från köttindustrin, men att garantera detta kan vara svårt. Dessutom är hundar en del av köttindustrin i Kina.

Detta kan du göra

  • SKRIV UNDER VÅR NAMNINSAMLING där vi uppmanar företagen att sluta sälja skinn. (avslutad)
  • BLI MÅNADSGIVARE HOS DJURENS RÄTT! Genom ditt stöd har vi möjlighet att göra större skillnad för djuren. Sms:a GE50 till 72 901. Du stöder då vår verksamhet med 50 kronor i månaden och kostnaden läggs på din mobilräkning.
  • KÖP INTE SKINN! Detta är det säkraste sättet att säga nej till det lidande som skinnproduktionen skapar. Här hittar du tips på skinnfria företag.
  • LÄS MER om PETA:s avslöjande. Läs mer om skinn på vår webb.

 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: