Djurens Rätt
05 May 2021

Hundar och katter blir kännande varelser i Spanien

I många länder ses djur som egendom i lagstiftningen, som en möbel, men i allt fler ändras lagen så att djur istället ses som kännande varelser. Den nya lagen som är på väg att införas i Spanien innebär ökat skydd för hundar och katter, djur som lever i våra hem.

En person som skadar ett familjedjur ska kunna straffas hårdare och djuren ska kunna bli en del i skilsmässoförhandlingar, i testamenten och arv. Under en skilsmässorättegång ska domstolen kunna besluta om vem som har bäst förutsättningar att ta hand om djuret och därmed är den som får vårdnaden om hunden eller katten, på ett liknande sätt som det kan göras med barn. Domstolen kan även besluta om delad vårdnad av djuret.

Den nya lagen innebär också att om någon hittar ett hemlöst djur är personen skyldig att lokalisera djurets ägare eller att meddela myndigheterna om djuret.

I ungefär hälften av alla spanska hem lever ett djur som familjemedlem. Den nya lagen gäller enbart dessa djur och inte andra djur inom t.ex. livsmedelsindustrin eller de djur som används som underhållning.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: