Djurens Rätt
04 February 2016

Hundar som använts i djurförsök rehabiliteras och adopteras

Organisationen Cruelty Free International gick i veckan ut med att de första beaglehundarna nu släppts från ett labb i Bangalore, Indien. Detta är tack vare de nya riktlinjer som utfärdades i oktober förra året av den indiska kommittén för kontroll och tillsyn av djurförsök (CPCSEA).

Riktlinjerna tros vara de första av sitt slag i världen. Innebörden är bland annat att det finns en tidsgräns för försöken. Hundar som används i experiment, som inte resulterar i deras död, får utsättas för djurförsök under högst tre år och måste sedan rehabiliteras. Användningen av hundarna under denna treårsperiod kommer också att regleras hårdare. Hundar får endast återanvändas i nya experiment när de inte har drabbats av negativa effekter eller deras välbefinnande äventyrats i ett tidigare experiment. För alla hundar som återanvänds måste det finnas ett särskilt tillstånd och de hundar som inte återanvändas ska också rehabiliteras och omplaceras, om möjligt.

- Runt om i världen blir friska hundar som inte längre behövs i laboratorier rutinmässigt dödade. Forskningen, liksom etiken, kräver ett steg bort från experiment på hundar. På väg mot det slutgiltiga målet att inga hundar ska användas för forskning är det glädjande att se steg tas för att förändra livet för enskilda djur som nu lider i laboratorierna, säger Michelle Thew, verksamhetschef på Cruelty Free International.

Djurrättsorganisationer på plats jobbar nu med att underlätta adoptionerna av de första 64 hundarna. Just nu bor 34 av dem på ett hundhotell i väntan på att få komma hem till nya hem.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: