Djurens Rätt
21 June 2018

Hundköttsfestivalen i Yulin möter kraftigt motstånd

Under matfestivalen, som äger rum i staden Yulin, dödas ett stort antal hundar och katter under plågsamma former. Även om Yulin har en del lokal uppfödning av hundar för köttets skull så kommer det mesta av köttet på olaglig väg från andra håll i Kina. Gatuhundar och katter som fångas in från gatan eller stjäls för att sedan transporteras och slaktas under grymma omständigheter.

– Den här behandlingen är inget som något djur ska behöva vara med om och det måste få ett stopp. Det positiva är att acceptansen för Yulin minskar varje år tack vare protester både nationellt och internationellt, det finns inget folkligt stöd i Kina för att behandla djur på det här sättet, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Under senare år har festivalen mötts av allt större motstånd, både utifrån men framför allt inifrån Kina. Nyligen lämnades en namninsamling, samordnad av Humane Society International, med över 235 000 namn in från aktivister i Peking.  Och festivalen minskar för varje år som går tack vare att fler protesterar. Som mest dödades så många som 15 000 hundar i samband med festivalen men på senare år har siffran sjunkit till 3 000 hundar.

Förra året var det tal om att politikerna i Yulin skulle inrätta ett tillfälligt förbud mot försäljning av hundkött på restauranger, gatustånd och marknader i samband med festivalen, något som tyvärr aldrig blev verklighet.

– För många i västvärlden är det ett otänkbart att äta just hundar men vilka djur som klappas och vilka som äts ser olika ut i olika länder och det kan vara värt att fundera över varför vi behandlar djur så olika. Varken en hund eller en gris vill hamna på någons tallrik för sitt kött, säger Moa Richter Hagert.

Den 21 juni medverkade Djurens Rätt i SVT:s Morgonstudion för att lyfta hundarnas situation. Klockan 07.23 i sändningen kan du se vår medverkan. Läs också vår intervju i Aftonbladet: Djurens Rätt rasar mot hundköttsfestivalen: "Oerhört grymt".

Det här kan du göra

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: