Djurens Rätt
03 September 2019

Igelkottar sparkades till döds - angeläget ta brott mot djur på allvar

Under natten till lördag dödas två igelkottar i Hultsfred genom att sparkas ihjäl. Händelsen har fått stor uppmärksamhet i media och på sociala medier de senaste dagarna. Polisen i Oskarshamn utreder händelsen som ett misstänkt fall av djurplågeri - men om personerna döms kommer straffet bli lågt, troligen dagsböter säger en polis som citeras i Vimmerby Tidning.

Djurens Rätt anser att straffen för djurplågeri borde skärpas, det är angeläget att samhället i handling visar att brott mot djur tas på allvar. Vi har sett behovet av skärpta straff under lång tid då det är ett problem att brott som begås mot djur prioriteras ned av rättsväsendet. Just nu pågår glädjande nog en utredning om att skärpa straffen för brott mot djur, en fråga som Djurens Rätt har drivit under lång tid.

Arbetet med att höja djurs status måste också fortsätta på alla sätt och på alla nivåer. När människor behandlar djur illa är det ett tecken på en bristande förståelse för djur, djurs utsatthet och lidande.

Förutom att skärpa straffen för djurplågeri anser Djurens Rätt därför att personer som döms för brott mot djur också ska dömas till utbildning och träning i djuretiska frågor och hur vi bör förhålla oss mot djur. Det sista gäller inte minst barn och ungdomar, som annars riskerar att gå vidare och utföra grövre brott, både mot djur och mot människor.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: