Djurens Rätt
22 December 2017

IKEA:s ord inget värt för kycklingarna

Under fem år har IKEA i många länder stoltserat med priset "Good Chicken Award", en utmärkelse företaget tilldelades efter att de meddelat att de skulle börja ställa högre krav på villkoren för de kycklingar som föds upp, slaktas och köps in av företaget.

IKEA i Sverige tog aldrig emot priset - men det gjorde de i Danmark. Men för några veckor sedan backade företaget från de åtaganden som låg bakom utmärkelsen och lämnade tillbaka priset. Det visade sig samtidigt att de aldrig levt upp till villkoren, trots företagets egen marknadsföring om motsatsen.

– Konsumenter har fått intrycket att IKEA köpt in ”goa och glada kycklingar”, men i praktiken har det fortfarande varit stora industrier med broilerkycklingar och alla problem som kommer med den uppfödningen. Kycklingar är ett av de djur som har det allra värst i livsmedelsindustrin, säger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef på den danska djurrättsorganisationen Anima.

Att företaget aldrig levt upp till villkoren, och nu dessutom backar från tidigare utlovande förbättringar, har skapat stor uppståndelse i danska medier liksom bland konsumenter och djurorganisationer.

– På många håll i världen ser vi hur fler och fler företag tar ställning för djuren och deras välmående. Därför är det extra tråkigt när ett så stort företag som IKEA tar steg bakåt istället för att visa vägen för andra, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Källor

AFSLØRING: IKEA snyder med kyllingevelfærd, Anima, 20 december 2017

Ikea i voldsom shitstorm: ‘Jeg håber, I skammer jer’ , Berlingske Tidning, 21 december 2017

Ikea i kæmpe shitstorm: 'Fy for helvede, I er nogle dumme svin', Ekstra Bladet, 21 december 2017

Nathalie Söderström

Nathalie Söderström

Ansvarig för företagsrelationer
Dela: