Djurens Rätt
23 May 2013

Indien förbjuder delfinuppvisningar

Den nya lagen gör det förbjudet att hålla delfiner fångna i underhållningssyfte i Indien rapporterar nyhetsbyrån Environment News Service. Förbudet gäller, som det står i lagtexten "any person/persons, organizations, government agencies, private or public enterprises that involves import, capture of cetacean species to establish for commercial entertainment, private or public exhibition and interaction purposes whatsoever".

- Detta är en stor framgång för delfiner. Indiens regering har inte bara tagit ställning mot djurplågeri, de har också inlett en viktig dialog om hur vi ska se på delfiner – som tänkande, kännande varelser och inte som produkter att tjäna pengar på, säger den välkända aktivisten Ric O'Barry, som låg bakom filmen The Cove, om beslutet.

Enligt Environment News Service är Indien det fjärde stora landet som inför ett liknande förbud efter Costa Rica, Ungern och Chile.

Puja Mitra från Federation of Indian Animal Protection Organization säger till nyhetsbyrån Environment News Service att beslutet är "en viktig seger för delfiner" och att Indien med detta har blivit ett riktmärke i den globala kampanjen för att skydda delfiner från ett liv i fångenskap.

Den ansvarige ministern, Jayanthi Natarajan, citeras också av nyhetsbyrån och säger att delfiners höga intelligens gör att de bör ses som icke-mänskliga individer (non-human persons), och därmed bör ha rättigheter som gör det oacceptabelt att hålla dem i fångenskap.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: