Djurens Rätt
10 February 2017

Infekterad debatt om räv-SM på Gotland

Det hela började med att Djurens Rätt blev kontaktade av enskilda medlemmar som reagerade på försäkringsbolaget Agrias sponsring av SM i rävjakt. Djurens Rätt lyfte då den kritik som fanns mot att tävlingen utsätter rävar för en onödig stress.

Många av Agrias kunder reagerade starkt på nyheten och valde att kontakta försäkringsbolaget och uttrycka sin besvikelse. Agria lyssnade till kritiken från Djurens Rätt och från sina kunder och valde att avsluta sponsringen.

– Det är positivt att så många reagerade på det som rävarna utsattes för under räv-SM. Det är viktigt att säga ifrån när djur behandlas illa. Jag är glad att Agria lyssnar till kritiken och avstår från samarbetet. Tillsammans bidrar det här till en djurvänligare värld, ett steg i taget, sa då Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom.

Nyheten snappades snabbt upp av jaktmedia som publicerade ett flertal artiklar om Agria, om jakten och om kritiken från Djurens Rätt och andra djurvänner. Men debatten tog snabbt en vändning där rävarna snabbt försvann ur fokus. Det har inte handlat om den etiska problematiken kring att tävla i att jaga rävar med hundar, utan om att Agria valde att inte sponsra tävlingen. Djurens Rätt har bildligt talat fått stå i skottgluggen för upprörda jaktanhängare de senaste veckorna. Idag publicerades helt utan grund, anklagelser mot Djurens Rätt i tidningen Jaktjournalen. Där formulerades det som att tävlingen ”föregåtts av hot och protester från Djurens Rätt”. Då Djurens Rätt är en uttalad icke-våldsorganisation är hot inte något som överensstämmer med vår värdegrund.

Djurens Rätt kontaktade tidningen som nu ändrat formuleringen.

– Det är ytterst olyckligt att osanningar sprids så lättvindigt av jaktmedia. Vi behöver inte hålla med varandra men debatten måste föras på en saklig nivå, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

SM i rävjakt anordnas varje år och är en tävling där hundar bedöms i sin förmåga att jaga rävar. Rävarna dödas inte i själva tävlingen.

– Vår uppgift är att lyfta rävarnas situation i det här. Det ligger aldrig i rävarnas intresse att jagas, oavsett om just den här aktiviteten avslutas med att de dödas eller inte, säger Moa Richter Hagert.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: