Djurens Rätt
06 March 2016

Inga påskfjädrar i Lund!

I februari startade Djurens Rätt Lund kampanjen "Pynta djurvänligt, Lunds kommun" efter att fått reda på att de fjädrar som Lunds kommun pyntat offentliga stadsmiljöer runt påsk har kommit från fåglar. Närmare bestämt från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA. Fjädrarna hade sedan skickats till Kina för färgning och packning och sedan skickats till Sverige. Hur djurskyddet sett ut för kalkonerna, kunde kommunen inte garantera.

Den 6 mars meddelar kommunen, via tidningen Sydsvenskan, att de i år inte kommer att köpa in och pynta med något material som kommer från djur. Istället för påskfjädrar blir det pynt som föreställer påskägg på stadens gator och torg.

- Vi är såklart väldigt glada över kommunens beslut, det visar att vi som medborgare kan vara med och påverka hur vår stadsmiljö dekoreras. Det är en stor seger att vi nu slipper se påskfjädrarna, som innebär sådant lidande, i påskpyntet i år, säger Camilla Bergvall, ordförande för Djurens Rätt Lund.

Djurens Rätt Lunds kampanj har gått ut på att informera medborgare och kommunens politiker om var fjädrarna kommer ifrån. Över 300 personer i har skrivit under namninsamlingen för djurvänligt påskpynt i Lund, medborgarförslag har skrivits och möten med politiker har ägt rum.

- Vi är dock inte helt nöjda ännu, vi vill att detta skriftligt förs in i kommunens policy vad gäller inköp av pynt för stadens gator och torg. Detta för att säkerställa att påskfjädrarna inte kommer tillbaka nästa säsong, säger Camilla Bergvall.

- Men just nu vill vi fokusera på att fira den här framgången och såklar tacka Lunds Kommun för att de lyssnat och agerat för djuren!

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: