Djurens Rätt
04 February 2019

Ingen döms för hunden Amys död

De två personerna åtalades för djurplågeri i Skaraborgs tingsrätt och vad misstänkte för att ha dödat pinschern Amy genom hängning och kvävning, något som skulle ha medfört ett stort lidande för hunden. Men när domen kom i slutet av förra veckan frikändes de båda åtalade.

Bevismaterialet i rättegången utgjordes av en film som lagts upp på Snapchat. På filmsekvensen, som hittades i en av de åtalades telefon, syns en hund som hänger i ett spännband som är fäst runt hundens hals. Hunden är blodig över halsen och bröstet.

Åklagaren hävdade i sitt åtal att hunden kvävts till döds och utsatts för grovt djurplågeri, medan de åtalade hävdade att hunden dog efter att ha skjutits till döds i bakhuvudet med en bult- eller slaktpistol.

I domslutet skriver tingsrätten att det inte kan uteslutas att en bult- eller slaktpistol användes och att hunden därmed kan ha varit medvetslös när spännbandet sattes runt halsen. Tingsrätten skriver vidare att det av filmen inte går att bevisa vilka personer som gjort vad med hunden, och av dessa skäl frikänns de två personerna för djurplågeri. Därmed ställs ingen till ansvar för hunden Amys död.

Djurens Rätt har under lång tid arbetat för att brott mot djur måste tas mer på allvar och att det ska införas ett nytt brottsrekvisit – grovt djurplågeri och grov vanvård – där det ska finnas ett minimistraff utsatt, förslagsvis 15 månaders fängelse. Det är också viktigt att personer som utför brott mot djur döms till utbildning och träning i djuretiska frågor samt hur vi bör förhålla oss mot djur. Det sista gäller inte minst barn och ungdomar, som annars riskerar att gå vidare och utföra grövre brott, både mot djur och mot människor.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: