Djurens Rätt
05 December 2014

Ingen frihet för schimpansen Tommy

Schimpansen Tommy är 26 år gammal och turnerade tidigare med en cirkus. Nu bor han ensam i en bur utanför New York i USA, där han spenderar dagarna med att titta på tv-serier. Organisationen Nonhuman Rights Project har drivit ett rättsfall för Tommys räkning. De menar att han borde ses som en juridisk person med vissa rättigheter, att han därmed har levt inspärrad mot sin vilja och borde släppas fri till ett reservat.

Idag, den 5 december, kom det första domslutet i fallet. Och tyvärr blev det ett dystert besked för Tommy. Domstolen anser inte att han har rätt till frihet eftersom han inte kan hållas ansvarig för sina handlingar eller förväntas ta samhälleligt ansvar. Nonhuman Rights Project kommer överklaga domen.

Tyvärr har nyheten formulerats på ett olyckligt sett i svensk media. Rubriken "Inga mänskliga rättigheter för apor" som TT använde och t.ex. Dagens Nyheter publicerad, är missvisande. Processen handlar inte om alla apor utan om schimpanser. Och det är ingen som vill ge dem mänskliga rättigheter. Det som Nonhuman Rights Project menar är att schimpanser som Tommy borde ges vissa grundläggande rättigheter, som att det inte borde vara ok att hålla honom ensam i fångenskap i en bur. Att blanda in mänskliga rättigheter i sådan diskussion är det ingen som har gjort eller referat till.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: