Djurens Rätt
28 July 2015

Ingen mer masslakt av djur i Gadhimaifestivalen i Nepal

Vi har vid flera tillfällen skrivit om den kritiserade masslakten av djur på Gadhimaifestivalen i Nepal. Omkring 250 000 djur har dödats när festivalen arrangerats vart femte år i den lilla nepalesiska byn Bariyapur för att ära den hinduistiska gudinnan Gadhimai.

Festivalen dokumenterades första året i en uppmärksammade kampanj av organisationen Igualdad Animal och många djurorganisationer runt om i världen kritiserade masslakten. Men trots de massiva protesterna har ingenting hänt - förrän nu!

Idag rapporterar nämligen organisationerna Humane Society International och Animal Welfare Network Nepal att ledningen för Gadhimaitemplet har meddelat att alla framtida masslakter ställs in.

– Vi meddelar härmed vårt beslut att avsluta masslakten. Gadhimaifestivalen 2019 ska vara fri från blodutgjutelse och istället bli att hyllning till livet, säger Gadhimaitemplets Ram Chandra Shah i ett uttalande som lagts ut på Humane Society Internationals webbsida.

– Det här är en stor seger för medkänslan och kommer att rädda livet på otaliga djur. Vi har arbetat hårt för att masslakten skulle stoppas och vi hyllar ledarna på templet för beslutet, säger Gauri Maulekhi från Humane Society International.

Källor

Humane Society International:www.hsi.org/world/india/news/releases/2015/07/gadhimai-festival-animal-s...

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: