Djurens Rätt
29 January 2018

Inget glädjebesked att en delfin fötts till ett liv i fångenskap på Kolmården

I helgen skrev flera medier om nyheten att en delfinunge fötts på Kolmården. ”Glädjebesked från delfinerna” skrev TT och TV4:s Nyhetsmorgon åkte till Kolmården för att pussa på delfiner. Men är en ny delfin i fångenskap i Sverige något att fira?

Tiderna har förändrats sedan Kolmårdens delfinarium öppnade för nära 50 år sedan. I dag pågår en etisk diskussion om vilda djur i fångenskap, och särskilt när det gäller delfiner och valar. Det är bevisat att havslevande däggdjur som valar, tumlare och delfiner uppvisar en hög grad av självmedvetenhet och intelligens. Begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans på delfinarier leder till stress och stereotypa beteenden. I det vilda rör sig delfiner över stora avstånd under en och samma dag. Det gör de inte i en bassäng. Delfiner använder i det vilda ekolokalisering till att utforska sin omgivning. De har de nästan ingen möjlighet att göra i fångenskap.

Efter att ha slutat med delfinshower för fem år sedan har National Aquarium i Maryland, USA, övervägt olika alternativ, allt ifrån att bygga om de existerande bassängerna till att flytta delfinerna till andra delfinarier. De landade i att den bästa vägen framåt var att skapa en skyddad fristad i öppet vatten. Det blir USA:s första och något som Kolmården skulle kunna inspirera av.

Vår uppmaning till Kolmården innehåller tre förslag:

1. Upphör med avel av delfiner. Att föda upp fler delfiner till ett liv i fångenskap är att backa in i framtiden

2. Upphör med shower. Delfinarier är ett grundläggande problem, men att upphöra med föreställningarna är ett sätt att ge delfinerna större möjlighet till ett naturligt beteende i fångenskap.

SeaWorld i USA har på dessa två punkter gått i förväg genom att först ha meddelat att de slutar med späckhuggarshower och att de upphör med all uppfödning av späckhuggare, dagens generation blir därmed den sista.

 3. Stötta bildandet av delfinfristäder. Ett stort problem är att det i dagsläget saknas fristäder för delfiner i Europa dit delfiner som tidigare hållit i delfinarier skulle kunna flyttas. Vi kan inte vrida klockan tillbaka men vi kan blicka mot framtiden och sträva efter att skapa fristäder där delfinerna finns för sin egen skull. Tänk om Kolmården skulle leda vägen till ett nytt sätt för oss människor att lära känna delfiner. 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: