Djurens Rätt
17 March 2019

Jannika Navjord – vegan på en öde ö i årets Robinson

”Jannika Navjord är 43 år gammal och bor i Stockholm. Hon arbetar som ordningsvakt och hennes personliga sak på ön är en fickkniv.”

Så presenteras Jannika på hemsidan för programmet Robinson. Men Jannika, som också kan ses i serien Tunnelbanan på Kanal 5, är också vegan  - vilket var en av anledningarna till att hon sökte till programmet:

- Jag sökte till programmet för att jag tycker om att lära mig saker om mig själv, är jag så som jag tror att jag är i en väldigt extrem situation? Och så gillar jag att säga vad jag tycker - och då finns ju inget bättre forum än Robinson, säger hon och skrattar.

- Om du tycker att du står för något bra är det ju bra om många får höra det, och förhoppningsvis inspireras till att tycka likadant.

Så du hade en tanke på att kunna föra ut ett budskap i programmet?
- Absolut, jag ville visa att det går att vara vegan i djungeln på en öde ö, du behöver inte döda någon även om du är utlämnad i vildmarken.

Och hur gick det att vara vegan på en öde ö?
- Jag läste på mycket innan om växtlighet och vad som var ätbart, samtidigt som vi inte får veta var någonstans vi kommer att spela in. Och på Fiji är det stor lokal variation och olika under säsongen. Så för mig handlade det om att läsa på och hoppas på sin goda energi. Sen har du fördomarna, det var säkert många deltagare som förväntade sig att jag skulle vara skitjobbig och hindra andra från att äta allting.

Var det något särskilt som svårt för dig jämfört med de andra?
- För de andra är det självklart att du ska döda något, det blir det första som de tar till. Jag kan förstå att det är så, men det var något som blev jobbigt och svårt för mig. Jag hade tänkt mycket på hur jag bäst skulle föra fram vad jag tror på - är det genom att vara jobbig eller besvärlig, eller genom att förklara och resonera? Det hade jag tänkt mycket på.

Mer än så kan Jannika inte säga, som är under strikta order från TV4 att inte avslöja något om vad som händer under programmet - men hon avslöjar att det är så lite mat i programmet som det ser ut att vara, det fuskas inget när kamerorna är avstängda.

- Jag älskar mat och det var hemskt att vara utan. Det var mycket prat och drömmar om mat under inspelningen. Men det går absolut att överleva som vegan på en öde ö utan att döda någon. Punkt slut, säger hon och skrattar.

Vi har också kunnat se dig i tv-serien Tunnelbanan? Hur är det att vara vegan i en sådan bransch?
- Visst är det en "macho-köttätar-miljö" på ett sätt, med hamburgare och prat om att kött behövs för att bygga muskler. Men jag har två kollegor som också är veganer, så så konstigt är det inte, det börjar öppna upp sig och bli vanligare överallt.

När det kommer till sitt eget ställningstagande för djuren så började det tidigt för Jannika.

- Jag har inte ätit kött sedan jag var 15 år gammal, men då visste jag inte så mycket om djurs rättigheter, det var mest för min egen skull. Det började med att jag gick förbi Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök [som Djurens Rätt hette 1991] på Drottninggatan i Stockholm. Det fanns ju inget internet, så det var så jag fick informationen då. De som blir veganer idag har det så enkelt, säger hon och skrattar.

Vad är ditt bästa tips till den som funderar på att bli vegan idag?
- Att inte ha så bråttom, det finns så många olika sätt att engagera sig på men inget är bra om det leder till dåligt samvete, särskilt inte om du är ung. Får du inte bli vegan för dina föräldrar: gör en massa andra saker istället och försök bli det senare.. Och så kan du till exempel tipsa om att byta ut komjölken mot havremjölk när ni handlar. Som förälder kan det nog känns konstigt och jobbigt om ditt barn vill bli vegan, och då kan det vara bra tips att visa på vad som finns och prova en sak i sak i taget här och där. Det behöver inte vara en panikartad omställning.

Någon favoriträtt har Jannika inte, däremot lyfter hon fram maten som ett viktigt sätt att göra skillnad.

- Jag älskar som sagt mat och som vegan är det en stor glädje att äta. Varje gång du äter bidrar du till något bra, så känner jag fortfarande.

Jannika Navjord är också barnboksförfattare och hennes böcker finns att köpa i Djurens Rätts shop.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: