Djurens Rätt
20 May 2015

Japanska delfinarier slutar köpa delfiner från Taiji

Den japanska organisationen för akvarier och djurparker, JAZA, beslutade den 20 maj för att omedelbart förbjuda de akvarier och djurparker som är medlemmar i organisationen att fortsätta köpa in delfiner som har fångats i Taiji.

Bakgrunden är att den gemensamma organisationen för världens djurparker, WAZA, i april tillfälligt stängde av sin japanska medlemsorganisation just på grund av den kritiserade delfinjakten i Taiji. Avstängningen innebär bland annat svårigheter för japanska djurparker att delta i internationella samarbeten.

Efter en omröstning bland JAZA:s 152 medlemmar togs idag istället beslutet att definitivt förbjuda dess medlemmar från att köpa in delfiner till landets akvarier och djurparker infångade i regionen Wakayama, där staden Taiji ingår.

Detta gör att den japanska organisationen JAZA blir kvar som medlemmar i den internationella organisationen WAZA och innebär samtidigt ett kraftigt slag mot den hårt kritiserade jakten på delfiner i Taiji. Personer insatta i situationen uttrycker en förhoppning om att detta kan vara början på slutet för jakten.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: