Djurens Rätt
27 May 2015

Kaninunge ihjälslagen i danskt radioprogram

Den 25:e maj hade man ett ovanligt inslag i den danska radiokanalen Radio24syv. Med i programmet var en nio veckor gammal kaninunge vid namn Allan som programledaren Asger Juhl slog ihjäl med en cykelpump i studion. Anledningen till det makabra tilltaget var att visa på danskarnas hycklande inställning till djurs välbefinnande och hur industrin faktist ser ut.

Att slå ihjäl en kaninunge var en del i programmets tema för dagen där bland annat Danmarks djurskydd diskuterades . Man hade även bjudit in en djurvän som vid ett tillfälle jagade programledaren i studion för att få honom att avbryta slakten. Men man gick vidare med det ändå och använde sig av en cykelpump för att slå ihjäl Allan.

På Radio24syvs Facebooksida skrev de innan programmet började:

"Idag dödar vi kaninen Allan på Radio24syv morgon! Han är pigg och frisk, 9 veckor gammal och ska senare på middagsbordet med Asger Juhl och Kristoffer Eriksen. Tills dess diskuterar vi hyckleriet med djurskyddet i Danmark. För är det mer synd att döda en kanin än en gris?"

Tilltaget har skapat en kritikstorm av upprörda djurvänner, och senare på dagen var representanter för programmet tvungna att skriva en lång förklaring till varför man valt att döda Allan. Kritikerna försäkrades om att dödandet gått till på ett för branschen korrekt sätt. Men det räckte inte för att blidka de upprörda lyssnarna som började skriva hot om våld mot programledarna.

Två dagar efter inslaget fortsätter det komma kritiska inlägg på programmets Facebooksida. Radio24syv ville exponera hyckleriet med att äta kött man köper i kyldisken, samtidigt som man blir upprörd när man själv kommer för nära verkligheten och sin egen inblandning i dödandet.

Dela: