Djurens Rätt
09 February 2017

Kiev dödar hemlösa hundar inför Eurovision

Inför fotbolls-EM 2012 besökte radioprogrammet P3 Nyhetsguiden Ukraina och träffade personer från djurskyddsorganisationer som berättade att trots myndigheternas utlovelser om att hemlösa hundar skulle tas om hand så dödades tiotusentals hemlösa hundar i Kiev inför fotbollsmästerskapen. Och nu ser det ut att hända igen.

Sajten Eurovoix News hänvisar till ukrainska medier som rapporterar om hur jägare ska förgifta stadens hemlösa hundar, och i ett inlägg på Facebook skriver de att massdödandet har fått grönt ljus från de styrande i staden. På Facebook har det också börjat spridas ett filmklipp som ska visa en förgiftad hund i Kiev i svåra smärtor. Du kan se filmklippet här (men vi varnar för obehagliga bilder).

– Hemlösa djur är resultatet av bristande respekt hos människor för de enskilda djurens värde och rättigheter. Att sopa problemen under mattan istället för att hjälpa djuren är ytterligare ett bevis för detta, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande.

Massdödande av hemlösa hundar och katter inför stora arrangemang är tyvärr inte ovanligt. Det är förstås fruktansvärt för djuren som utsätts för det, men det har också visat sig vara en inte särskilt effektiv lösning. Då krävs andra metoder, som TNR-M-program som reducerar antalet hemlösa djur också på sikt. TNR-M står fört Trap, neuter, return och manage, eller fånga in, kastrera, återbörda och sköta om. Det är ett effektivare verktyg än massavlivningar liksom en mer etisk riktig metod.

Vill du göra din röst hörd? Skicka ett mail till Ukrainas ambassad i Sverige och uppmana dem att upphöra med massavlivningarna. Du kan skriva på svenska, men kom ihåg att vara saklig och korrekt. E-postadressen är emb_se@mfa.gov.ua.

Källa

14,000 Sign Petition Against Ukrainian Government’s Eurovision Cleanse, Eurovoix, 8 februari 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: