Djurens Rätt
22 March 2019

Kina luckrar upp kraven på djurförsök för kosmetika

2016 släppte Kina på kraven för djurförsök för inhemskt tillverkade produkter. Nu har ytterligare ett steg tagits då myndigheter i landet meddelat att kravet på djurförsök för befintliga kosmetiska produkter på marknaden, även importerande, ska tas bort.

Beslutet innebär dock inte att Kina tar bort kraven på djurförsök som det har rapporterats på sina håll. Beslutet gäller befintliga produkter på den kinesiska marknaden, för nya produkter som importeras och som ska ut på marknaden har inget förändrats - där gäller fortfarande att företag som exporterar till Kina måste lämna in data från djurförsök om råvaror som inte redan finns registrerade.

De nya reglerna för befintliga produkter anger också att djurförsök inte längre är ett krav, vilket inte är detsamma som att djurförsök aldrig kan förekomma för sådana produkter.

Att kinesiska myndigheter intygat att djurförsök inte längre är standard för existerande produkter är ett stort steg i rätt riktning. Det innebär inte per automatiskt att företag som säljer produkter till Kina blir cruelty free, men vi gläds åt att arbetet för ett stopp för djurtestad kosmetika i hela världen har nått ett steg längre.
- Michelle Thew, Cruelty Free International

I oktober 2018 deltog Djurens Rätt i en överlämning av mer än 8 miljoner namnunderskrifter för ett globalt förbud mot djurtestad kosmetika i FN-byggnaden i New York. Kampanjen Forever Against Animal Testing drevs av The Body Shop tillsammans med Cruelty Free International, och med Djurens Rätt som samarbetspartner i Sverige.

Trots trenden att sluta testa kosmetika på djur har framsteg dröjt i Kina, vilket har tvingat företag som säljer sina produkter i Kina att accepterat att produkterna testas genom djurförsök. Som ett resultat av detta har ett antal ledande kosmetikaföretag vägrat att sälja sina produkter i Kina, medan andra har tagits bort från listor över godkända märken just över att de sålt produkter i Kina.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: