Djurens Rätt
11 May 2016

Kortare transporter är möjligt visar ny studie

En omfattande studie av slakteriernas lokalisering, kapacitet och transportavstånd från köttgårdarna i Sverige har nu genomförts. Det är första gången en så grundlig studie genomförs i hela landet och analysen visar att är det möjligt att minska transportavstånden avsevärt. För grisar visar studien att transporterna kan minskas med 25 % och för nötdjur hela 40 %.

Upp till 50 % av de svenska slakterierna skulle kunna avvecklas utan att avsevärt påverka transportsträckan. Studien visar att dagens långa transporter främst förklaras av dålig planering och inte av bristen på närliggande slakterier.

Varje år dör omkring 200 000 djur, de flesta kycklingar och hönor, i samband med transporter till slakt i Sverige. Djurens Rätt driver just nu en kampanj mot långa transporter inom hela EU. Läs mer på djurensratt.se/StopTheTrucks

Under Almedalsveckan 2016 arrangerar Djurens Rätt ett seminarium om djurtransporter där Professor Uno Wennergren kommer att hålla föredrag om sin forskning inom djurtransportområdet.

Seminariet sker på onsdagen 06 juli kl. 16.30-17.45. Mer info om Djurens Rätts närvaro i Almedalen kommer längre fram.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: