Djurens Rätt
26 October 2015

Kött listas som cancerframkallande av WHO

Bland det som i dag har listats som cancerframkallande av WHO finns inte helt oväntat cigaretter, alkohol, asbest och arsenik. Nu hamnar även charkuteriprodukter som korv, skinka och pastej på listan. Övrigt rött kött – från lamm, gris och ko – klassar WHO som "troligt" cancerframkallande, i brist på entydiga vetenskapliga bevis. Detta rapporterar TT.

Svensk konsumtion ligger högt över gränsvärdena

Sedan flera år rekommenderar den internationella cancerforskningsfonden WCRF att inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan. Enligt en matvaneundersökning, Riksmaten 2010-11, utförd av Livsmedelsverket, äter 42 procent av svenska kvinnor och 72 procent av männen mer än 500 gram rött kött och charkuteriprodukter i veckan. Sedan dess har konsumtionen dessutom ökat ytterligare enligt TT.

Svenska kvinnor äter i genomsnitt 480 gram rött kött i veckan, varav 34 procent utgörs av charkprodukter. Svenska män äter 800 gram, varav 35 procent utgörs av charkprodukter. De män som hade högst konsumtion  åt cirka 1 670 gram tillagat rött kött och charkuteriprodukter i veckan. Motsvarande siffra för svenska kvinnor var cirka 1 000 gram.

Samtidigt som köttkonsumtionen är hög blir det också fler som väljer vego och dagens besked spås kunna påverka konsumtionen i framtiden. Detta kan få stora konsekvenser för den globala kött- och snabbmatsindustrin, som i framtiden kanske tvingas märka sina produkter med varningstexter, skrev SVT Nyheter i förra veckan.

Ett pressmeddelande från International Agency for Research on Cancer vid WHO hittar du här.

Du som vill äta mer vego kan beställa hem ett kostnadsfritt inpirationspaket här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: