Minskningen av köttkonsumtionen i Sverige under 2017 var rekordstor, och minskningen ser glädjande nog ut att fortsätta. Ny statistik från Jordbruksverket tyder på att konsumtionen av kött minskade med 1,5 procent under första halvan av 2018.
Enligt Jordbruksverkets utredare beror det troligen på att allt fler väljer bort kött av etiska skäl eller av klimatskäl.
Uppfödningen av djur i Sverige har trots det under samma tid ökat. Kopplingen till att konsumtionen samtidigt minskat förklaras med att allt fler som äter kött ställer krav på vilken typ av kött de köper eller varifrån det kommer.
– Det är glädjande att den svenska köttkonsumtionen fortsätter att minska då det i förlängningen innebär att allt färre djur behöver födas upp inom animalieindustrin i framtiden. Att produktionen samtidigt ökar i Sverige är ett tecken på att fler vill göra medvetna val, och fler medvetna val innebär i framtiden förhoppningsvis mer vego, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.