Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Nyheter
06 September 2023

Köttkonsumtionen fortsätter minska – räddar liv

Ny statistik från Jordbruksverket visar att köttkonsumtionen fortsätter på väg nedåt, med en stor minskning i konsumtionen av kycklingar. Minskningen kan ha skonat över 1,9 miljoner liv på sex månader, jämfört med samma period 2022. Det visar att Djurens Rätts ihärdiga arbete för kycklingarna ger resultat.

– Det här är fantastiska nyheter som visar att vi tillsammans kan göra stor skillnad för väldigt många djur! Kycklingarna är de djur som är flest och har det sämst i djurfabrikerna, därför är det särskilt viktigt att den konsumtionen minskar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Totalt har köttkonsumtionen minskat med 2,6 % om alla djurslag förutom fisk räknas in. Djurens Rätt räknar om Jordbruksverkets statistik över köttkonsumtionen från kilo och ton, till antal individer. Vad som står klart är att svenskarnas minskade köttkonsumtion hittills under 2023 skonat cirka 1,9 miljoner kycklingar, 55 000 grisar och 2 500 nötdjur. Dock har konsumtionen av fårkött ökat under perioden vilket krävt ytterligare ungefär 20 000 liv. Den nya statistiken visar vad som hänt under det första halvåret 2023, jämfört med samma period 2022, och ger bara en indikation om resten av året.

Under 2021 ökade konsumtionen av kycklingar med sex procent och nästan åtta miljoner individer. Utvecklingen fortsatte i liknande takt under större delen av 2022. Det ledde till att Djurens Rätt genomförde stora satsningar för kycklingarna genom bland annat reklamfilmer, företagssamarbeten och vegoutmaningar. Satsningarna har fortsatt under sommaren 2023 och hopp finns därmed om att köttkonsumtionen ska fortsätta minska. Den pågående inflationen kan också påverka hur stora mängder kött hushållen köper.

Mer information om hur Djurens Rätt analyserat konsumtionsstatistik från Jordbruksverket finns här

Stöd oss

Hjälp oss rädda fler liv!

Djurens Rätt gör skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss rädda fler liv och göra större skillnad för kycklingarna genom att bli månadsgivare. 

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: