Djurens Rätt
27 January 2014

Kritik från djurvänner mot OS i Sotji

Inför flera av de senaste årens OS-arrangemang har arrangören som en del i förberedelserna avlivat många av de lösspringande djur som rör sig i den arrangerande staden. Så var även fallet i Sotji som står som arrangör för vinter-OS 2014.

I flera internationella medier rapporterades i april 2013 att massavlivningen ställdes in, vilket gjorde att även Djurens Rätt gick ut med nyheten den 19 april (se länk till höger).

Men bl.a. den ryska organisationen Animal Rights Watch of Russia fortsätter att protestera och hänvisar till att massavlivningen fortfarande pågår. De uppmanar i en protest på nätet alla deltagare i OS i Sotji att komma ihåg att medaljerna som delas ut kommer vara befläckade med blod från de oskyldiga djur som dött för de olympiska spelen.

Vad som verkligen händer med de hemlösa djuren i Sotji är svårt att få besked om, men protesten från Animal Rights Watch of Russia går att skriva under påwww.avaaz.org.

Uppdatering 3/2

"De här hundarna är bara biologiska sopor". Så betitlas en artikel i Expressen idag som berättar om hur staden har anlitat ett privat företag för att bli av med gatuhundarna. Företagets ägare har gjort ovanstående uttalande till ABC Newsmen vill inte berätta hur många hundar som hittills dödats eller hur länge de har haft det här uppdraget.

Späckhuggare

Arrangörerna till OS har också fått kritik för att ha fångat in späckhuggare. Även här är säkra uppgifter svåra att få, men enligt flera internationella medier fångade ett ryskt företag in sju vilda späckhuggare förra sommaren och har skickat två av dem till ett akvarium i Sotji för att visas upp under de olympiska spelen.

Den största namninsamlingen mot infångandet av späckhuggarna har i dagsläget nästan 110 000 personer som har ställt sig bakom protesten. Vill du skriva under så finns namnlistan på www.thepetitionsite.com.

Sidansvarig: Peter Nilsson

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: