Djurens Rätt
15 December 2013

Kritik mot elefanthantering i svensk storfilm

Organisationen Animal Defenders International riktar hård kritik mot filmens utnyttjande av Vana Mana. Redan 2009 avslöjade organisationen hur cirkustränaren Lars Hölscher med våld tvingade Vana Mana och två andra elefanter att öva in sina repertoarer. Bland dressyrmetoderna ingick det att med en vass tjurkrok tillfoga djuren smärta och hålla dem fjättrade under långa perioder.

Filmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" är regisserad av Felix Herngren och har premiär den 25 december. Ett av bolagen som varit med och producerat filmen är Buena Vista International Sweden som ingår i The Walt Disney Company Nordic. Att Vana Mana ska ha underkastats dressyr inför filminspelningen förnekas dock av producenten Malte Forsell.

- Allt den gjorde var att stå i en trädgård. Till exempel så byggde vi en artificiell elefantrumpa för närbilderna som nu är till salu i Musikhjälpen. Och alla tricks är gjorda digitalt, säger Malte Forsell till tidningen Expressen.

Valet med en levande elefant istället för enbart datoranimeringar förklarar han delvis med begränsade möjligheter i förhållande till antal elefantscener.

- Vi visste inte heller vid den här tidpunkten att elefanttränaren var så pass kontroversiell. Och jag vet inte om han ens var med på inspelningsplatsen. Vi tar avstånd från all form av djurplågeri, säger Malte Forsell till TT.

När grymheterna mot cirkuselefanterna uppmärksammades i Sverige i oktober i år arbetade Lars Hölscher på Cirkus Scott. Vana Mana kallades vid tillfället för Ghandi medan Sonja, den andra elefanten i Hölschers ägo, gick under namnet Baby. I kölvattnet på skandalen tillkännagav Cirkus Scott att inga fler vilda djur skulle användas i föreställningarna. Tränaren Lars Hölscher turnerar dock fortfarande runt om i Europa på olika cirkusar med sina elefanter.

Detta kan du göra

Animal Defenders International uppmanar alla som bryr sig om djur att undvika "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" samt alla andra filmer i vilka djur uppträder. Detta särskilt om det rör sig om vilda djur som elefanter.

"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" är en samproduktion mellan tre filmbolag. Skriv gärna till dem och berätta att du inte vill att levande djur används i filminspelningar!

Nice Flx Pictures: info@nicedrama.se
The Walt Disney Company Nordic: linda.m.andersson.-ND@disney.com
Film i Väst: info@filmivast.se

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: